ПЛАНУЄМО НАСТУПНИЙ РІК: 4 ПРОСТІ КРОКИ

Для когось Новий Рік — просто ще одна дата, а для когось — важливий дедлайн, до якого потрібно багато чого встигнути і з якого починається відлік нових звершень. Новий рік нагадує наймасштабніший понеділок на планеті. Мільйони людей користуються цим, щоб підбити підсумки та придумати на наступний рік нові плани. Хоч би як ви ставилися до записування цілей на рік – цей процес є корисним інструментом для організації життя.

Крок №1. Аналізуємо минулий рік


Цінність аналізу не варто недооцінювати —  без рефлексії своїх вчинків, досягнень і провалів не може бути ніякого планування. Тому починати варто з аналізу року, що минає.

Виділіть трохи часу і подумайте, що ж важливого сталося і НЕ сталося, які дії дали результат, а які просто змарнували ваш час.

Крок №2. Визначаємо фокус 


Наступним кроком окресліть фокус свого життя і бажані напрямки розвитку. Фокус — це одна велика ціль / сфера життя / ідея, над якою ви працюєте протягом року. І відкиньте думку про те, що можна зробити все і одразу — саме вона мотивує нас запланувати надзвичайно насичений рік і… закинути цей план через місяць, оскільки він нереальний. Знайомо?

Ми маємо обмежену кількість енергії, і якщо будемо розпорошувати її на все підряд, то не зробимо помітного прогресу ні в чому. Ми звикли почуватися зайнятими та дуже активними, але у результаті отримуємо невиконані задачі і хронічну втому. Тому єдиний спосіб досягти конкретної цілі — це сфокусуватися на ній. 

Крок №3. Ставимо цілі


За допомогою цілей ви визначаєте для себе конкретні напрямки руху і бажані результати. Тут є кілька способів: 

  • визначити 3-5 основних цілей на рік, скласти план дій для їх здійснення (набір конкретних кроків) і вже навколо них планувати все інше;
  • розбити цілі на важливі сфери: сім’я, самореалізація, навчання, здоров’я, фінанси тощо —  це сприятиме гармонізації вашого життя;
  • поставити 1 ціль на кожен місяць: для того, щоб тримати себе в тонусі та фокусуватися на різних пріоритетах щомісяця. 

Крок №4. Поставте собі реальні дедлайни


Люди схильні бажати більшого, ніж фізично можуть досягти. У вас бувало так: планували мільйон всього, а у результаті не зробили й першого кроку? Це проблема сучасного світу — коли ми бачимо довкола лише «успішний успіх» і хочемо досягти усього більше і швидше. Втім, нереальні терміни призводять лише до демотивації та зневіри у собі або навіть до виснаження чи вигорання.

Спробуйте цього року зробити по-іншому. Створіть два списки:

  • перший: усе-усе, чого ви бажаєте — такий собі список мрій, хай їх буде хоч сто;
  • другий: конкретні цілі, які будуть частково перетинатися з вашим фокусом.

А потім оцініть, яку частину з першого списку ви зможете помістити в другий. Так вам буде легше ставити реальні дедлайни і не виникне бажання перевернути все своє життя за місяць. Великі цілі потребують часу. Дайте собі можливість кайфувати в процесі, а не гнатися від однієї цілі до іншої. Суть — у щасті, правда ж?

Пам’ятайте: кожна мрія — це набір конкретних кроків, рішень і докладених зусиль. Життя змінюється тоді, коли ми цього не тільки справді хочемо, а й готові виділити час, докласти зусиль та відмовитися від чогось менш важливого. 

І не створюйте собі ідолів — будьте самі собі лідером, який надихатиме вас вставати раніше з ліжка, говорити «Так» новим можливостям і вірити, що вам все під силу. Щасливого і натхненного Нового року!

IMG 7716