СТРАТЕГІЇ ЕФЕКТИВНОГО ЧИТАННЯ

4 кроки до правильного засвоєння інформації

Читання – найєфективнійший засіб сприйняття інформації, який досі залишається головним джерелом набутих знань. Як читати, щоб запам'ятовувати головне?

Крок 1. Ви маєте знати, що саме хочете знати. По-перше, запитайте себе, чому я читаю цей текст? Які знання я хочу одержати після прочитання? Відповівши на ці питання, можете починати процес читання. Спочатку прочитайте введення та підзаголовки абзаців або глав. Це має зорієнтувати, що хочуть донести автори до вашої свідомості. Підзаголовки дадуть розуміння структури інформації.

Крок 2. Ви маєте знати, наскільки глибоко потрібно вивчити матеріал. Запрограмуйте себе на певний рівень оволодіння матеріалом: поверхове ознайомлення, помірне освоєння або детальне занурення.

Крок 3. Активне читання. Під час читання корисним буде виділяти, підкреслювати, коментувати важливі ключові моменти. Це зафіксує інформацію у вашій підсвідомості та допоможе не пропустити важливе. Допоможе тримати фокус на потрібних моментах.

Крок 4. Використання словників. Якщо вам доводиться читати велику кількість текстів зі спеціалізованою інформацією, стосовно технологій, юридичних аспектів та ін., використовуйте спеціальні словники, або глосарій – спеціальний словник, що пояснює застарілі, маловідомі та спеціфічні слова у різних областях знань. Для кращого запам’ятовування записуйте ключові поняття й звертайтесь до них за потребою.

IMG 7516 1