ЯК ПРИГОТУВАТИ РІЗДВЯНУ КУТЮ

Кутя - це традиційна обрядова різдвяна страва, яка обов'язково повинна бути на столі на ‎Святий Вечір та Різдво. ‎

Кутя являє собою традиційну обрядову страву із відварених злаків. Найчастіше її готують із пшениці, однак роблять також із рису, сочевиці, з гречки та інших круп. Присмачують страву медом, маком, горіхами, цукатами, родзинками або іншими сухофруктами. Ми підготували для вас простий рецепт приготування куті, який сподобається кожному.

Найрозповсюдженіший рецепт куті – з зерна. Це класика українського Різдва.

Інгредієнти:

  • пшениця – 1 склянка;
  • вода – 4 склянки;
  • вершкове масло – 50 г;
  • мед – 2-3 ст. л.;
  • мак – 2 ст. л.;
  • волоські горіхи – жменя;
  • курага – 100 г;
  • родзинки – жменя.

Як приготувати:

На ніч заливаємо пшеницю водою. Зранку зливаємо і знову заливаємо чотирма склянками води і ставимо варитися. Через годину знімаємо зерно з плити. Якщо залишилася вода – зливаємо. Додаємо масло до зерна, а тим часом нарізаємо горіхи та сухофрукти. Вводимо сухофрукти до каші, родзинки нарізати не потрібно. Додаємо мак, мед і гарно вимішуємо. Кутя готова!

IMG 7736